Het Chinese OnePlus heeft zijn nieuwste smartphone aangekondigd, en de OnePlus 5 mag er zeker zijn.

Als je in de markt bent voor een Android-smartphone, moet je zeker deze telefoon in overweging nemen. En wel om twee redenen: het is een uitstekende smartphone met topspecificaties en de prijs is een stuk lager dan de vlaggenschepen van fabrikanten als Apple, Samsung en LG.

De OnePlus 5 is verkrijgbaar vanaf 499 euro. Dat is 270 euro minder dan de goedkoopste iPhone 7 en 250 euro goedkoper dan de Galaxy S8 van Samsung.

Voor dat geld krijg je wel iets minder extra’s bij je telefoon. Zo heeft de OnePlus 5 geen randloos scherm en is het toestel niet waterdicht. Maar de meeste van die extra functies zijn geen noodzaak, maar een luxe.

De OnePlus 5 is vanaf dinsdag voor te bestellen. De algemene verkoop begint op 27 juni.

Dit is de nieuwe OnePlus 5:


The OnePlus 5 is een mooie smartphone, al is het ontwerp misschien een tikkeltje saai.

Als je vorige toestellen van OnePlus kent, herken je de OnePlus 5 onmiddellijk. De zwarte voorkant is volledig van glas en heeft de kenmerkende ovale vingerafdrukscanner onder het scherm.


Het design van de OnePlus 5 is simpel en strak. Geen toeters en bellen.

De achterkant van het toestel is van metaal. Verder is er weinig te zien, behalve de dubbele camera, flitser en het logo van OnePlus. De lijnen van de antenne zijn verstopt aan de bovenkant, net zoals de iPhone 7. En het toestel is verkrijgbaar is slechts twee kleuren: donkergrijs en zwart. Over minimalistisch gesproken.


Ook de afgeronde randen zijn strak, zonder onnodige knoppen.


Het toestel heeft een 5,5 inch AMOLED-scherm met 1920 bij 1080 pixels.

De meeste premium Android-toestellen hebben een schermresolutie van boven de 1080p, maar OnePlus kiest daar niet voor. Hoewel het display niet zo scherp is als dat van de Galaxy S8 of de LG G6, is het scherm van de OnePlus 5 prima. Meer pixels is wat mij betreft niet nodig.


Het donkergrijze en zwarte model hebben verschillende specificaties en prijskaartjes.

Het donkergrijze toestel van 499 euro heeft 6 GB aan werkgeheugen en 64 GB opslag, terwijl de iets duurder versie van 559 euro 8 GB RAM-geheugen en 128 GB aan opslag heeft.

Voor OnePlus-aanhangers van het eerste uur zal het prijskaartje even slikken zijn. De voorganger van de OnePlus 5, de 3T, kostte 60 euro minder. Toch is de OnePlus 5 nog steeds een van de goedkoopste premium Android-telefoons van dit moment.


Het toestel ligt erg lekker in de hand door de afgeronde randen.

De OnePlus 5 is 7,25 millimeter dik en weegt 153 gram. Het toestel is dunner en lichter dan de iPhone 7 Plus en de Galaxy S8 Plus.


Qua functies legt de OnePlus 5 het af tegen de iPhone 7 en de Galaxy S8, maar in de praktijk miste ik die extra's eigenlijk niet.

De OnePlus 5 is een klassieke smartphone in vergelijking met de nieuwste topmodellen van Samsung, LG en Apple. Veel extra's heeft het toestel niet. Hieronder een lijst van wat er ontbreekt op de OnePlus 5 in vergelijking met de iPhone 7 en de Galaxy S8:

• Ultradunne randen (Galaxy S8)

• Een afgerond scherm in de hoeken (Galaxy S8)

• Geboden schermranden (Galaxy S8)

• Een scherm met een hogere resolutie dan 1080p (Galaxy S8)

• Een langgerekt scherm met een afwijkende verhouding (Galaxy S8)

• Waterdicht (Galaxy S8 en iPhone 7)

• Een virtuele homeknop (Galaxy S8)

• Draadloos opladen (Galaxy S8)

• Irisscanner (Galaxy S8)

• Gezichtsherkenning (Galaxy S8)

En toch... Ondanks dat de OnePlus 5 alle bovenstaande functies niet heeft, voelde het nooit alsof ik een verouderde telefoon in handen had. De irisscanner van de Galaxy S8 heb ik nooit gemist, net als de ultradunne randen, draadloos opladen en het langgerekte, gebogen scherm. En je bent dus honderden euro's goedkoper uit.


Wat echt telt zijn de prestaties van de smartphone.

The OnePlus 5 is een van de snelste toestellen die ik heb gebruikt. Het openen van en wisselen tussen apps gaat razendsnel. Dat komt deels door de 8 GB aan werkgeheugen die in mijn recensie-exemplaar zat. Zoveel RAM heb ik nog nooit in een smartphone gezien. Ter vergelijking: de computer waar ik deze review op typ heeft ook 8 GB aan werkgeheugen.

Ook de processor draagt bij aan de soepele gebruikerservaring. De Snapdragon 835-chipset is het beste wat Qualcomm op dit moment te bieden heeft.


God zij dank heeft OnePlus de aansluiting voor een koptelefoon behouden.


Het toestel draait op OxygenOS, een eigen besturingssysteem dat is gebaseerd op Android 7.1.

Net als andere fabrikanten voegt OnePlus een eigen laag toe aan Android, maar gelukkig zijn de aanpassingen ten opzichte de standaard Android-versie minimaal. OxygenOS is uitgebreid met enkele nieuwe toepassingen, zoals een speciale leesmodus, de mogelijkheid om verschillende vibratiepatronen in te stellen en een functie om lange screenshots te maken van complete webpagina's.

Een update naar Android 8.0 moet later in het jaar volgen.


The OnePlus 5 heeft twee lenzen: een van 16 megapixels en een van 20 megapixels.

De camera van de OnePlus 5 neemt uitstekende foto's als er voldoende licht is en doet niet onder voor de kwaliteit van de Galaxy S7 en de iPhone 7.

OnePlus heeft meerdere verbeteringen gedaan aan de camera ten opzichte van de 3T. Zo is de autofocus 40 procent sneller, claimt de fabrikant. Ook is er een professionele modus, waarmee je dingen in kunt stellen als de ISO-waarde, diafragma, sluitertijd en de witbalans.

Ook kun je fotograferen in het ongecomprimeerde RAW-bestandsformaat, zodat alle informatie uit de foto behouden blijft. Dat is goed nieuws voor wie graag achteraf foto's bewerkt.


Maar de Galaxy S8 neemt betere foto's bij weinig licht.

De bovenstaande foto is gemaakt met de OnePlus 5. Ondanks een diafragma van f/1.7 (vergelijkbaar met de S8) en een nieuw design waardoor er meer licht op de sensor moet vallen, presteert de OnePlus 5 niet zo goed bij weinig licht. Vergelijk de foto hierboven maar eens met deze van de Galaxy S8:


De OnePlus 5 heeft een dubbele camera, met een groothoeklens en een telefotolens. In de portretmodus kun je zo de achtergrond vervagen, net als bij de iPhone.


En je kunt optisch inzoomen, zonder dat er veel details verloren gaan.


De vingerafdrukscanner is de snelste die ik ooit heb gebruikt op een smartphone.

OnePlus claimt dat het ontgrendelen 0,2 seconden duurt vanaf het moment dat je je vinger op de homeknop legt, maar het voelde alsof er helemaal geen vertraging tussen zat. Ik kon de telefoon sneller ontgrendelen dan bij de Galaxy S8 en de iPhone 7. Het is misschien een kleine winst, maar in de dagelijkse praktijk merk je het meteen bij een apparaat dat je zo vaak gebruikt als je smartphone.

De vingerafdrukscanner maakt bovendien weinig fouten. Ik hoefde nooit twee keer mijn duim erop te duwen.


De ondersteuning voor Dash Charging is echt een meerwaarde.

De OnePlus 5 is net als andere toptelefoons razendsnel op te laden, maar OnePlus maakt daarbij gebruik van een eigen technologie: Dash. Dit is een oplader en koeling in één. De telefoon laadt snel op zonder warm te worden. Zo kun je het toestel op volle snelheid blijven gebruiken, terwijl-ie aan de lader ligt.

De accu heeft overigens een capaciteit van 3.300 mAh, genoeg om een volledige dag mee door te komen.


Een van de unieke kenmerken van de OnePlus-toestellen is het schuifje aan de zijkant om de stille modus te activeren zonder dat je het toestel hoeft te ontgrendelen. Geen enkel Android-toestel heeft dat.


Zou ik de OnePlus 5 kopen?

Als ik in de markt was voor een Android-telefoon, dan zou ik de OnePlus 5 zeker overwegen. Maar het is geen uitgemaakte zaak. Ik krijg Android-updates graag zo snel mogelijk en dan moet je tegenwoordig echt een Google Pixel hebben.

Maar OnePlus staat erom bekend dat het toestellen redelijk snel van nieuwe Android-versies voorziet. Dus als je het niet erg vindt om iets langer te wachten, dan is de OnePlus 5 een uitstekende koop voor een prima prijs.

Ja, de Galaxy S8 kan meer en heeft meer functies. Maar de vraag is of je die allemaal nodig hebt in een moderne smartphone.

De OnePlus 5 is een razendsnel toestel, waar je veel plezier van zult hebben. Voor iets minder dan 500 euro koop je een telefoon die zich op veel vlakken kan meten met de topmodellen van Apple en Samsung.